Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, magashegyi túrák
Subscribe

1989. július Dachstein, Hochalmspitz magashegyi túra

december 05, 2009 By: admin Category: Magashegyi túrák

1989. július Dachstein, Hochalmspitz magashegyi túra

Képek a PICASA képtárban.

Utazás: Személygépkocsikkal.

Szállás: a Dachstein déli oldalán Schladming, Ramsau fennsík, Thürlwand-Hütte melletti sík helyen sátrakban és Hocalmspitz alatt a Gießener Hütte turistaházban.

Résztvevők:
Dr. Jakucs László, Dr. Balogh Erika, Fejes Mihály,  Keserű Lajos,
Török Pál,  Vidó László,  Novák Mátyás, Karsai Mihály

Program:

1. nap: Thürlwand Hütte – Dachstein csúcs (3005m) és vissza felvonóval.
Hajnali indulás után a Türlwand-Hüttétől a 615-ös számú turistaúton haladtunk a Dachstein-Südwandhüttéhez, majd tovább a Hunershrate-hoz vezető könnyű A-B nehézségű via ferrátán a hágóba, majd a felvonó épületéhez. Jakucs Laciékat 1-3 km gleccse séta után a Seethaler Hütténél értük utol. Innen együtt haladtunk tovább a Dachstein K-i gerincén vezető könnyű via ferrátán a csúcs alatti szakadékhoz, majd fel a csúcsra. Vissza a csúcs alatti szakadékot tovább követve a gleccseren csúszkálva, majd sétávva értünk vissza a Hunerkogelre a felvonó épülethez. Török Pali kisebb rosszulléte (fejfájása) miatt felvonóval jöttünk le a hegyről.

Térkép: Dachstein-csúcs

2. nap: sízés a Dachstein gleccseren.
Kihasználva a napsütéses időt a mai napot a Hoher Gjaidsteinre egy kisebb sétára és sízésre használtuk.

3. nap: Áttelepülés a Hochalmspitz alá.
Türlwand-Hütte alatti néhány m2-es vízszintes területet végül a helyi tehenek visszafoglalták tőlünk, így két kocsival elindultunk a Hochalmspitz (Ankogel csoport) közelébe. Gmünd után a Malta völgyet Koschach-nál elhagyva az oldalvölgy 20%-os emelkedőjű 3 m széles aszfalt útján sikerült egy visszafele tolató autóbuszt kikerülni, végül mégis felforrt a moszkvicsom hűtővize. Szerencsére 1700m-en végre lezárt sorompó miatt nem kellett tovább autóznunk, innen négyen hátizsákokkal és sátrakkal tovább mentünk a  Gießener Hüttéig (2202m). Török Pali sikeres titán jégcsavaros üzlete után az éjszakai vihart már nem a sátrainkban, hanem a téli szálláson tudtuk átvészelni.

Térkép: Malnittz – Hochalmstipz környéke

4. nap: Hochalspitz (3360m) megmászása, a normál útról egy kicsit letérve, Fejes Mihály gleccseren bemutatott kisebb beszakadása után kötél biztosítással a DNy-i gerincen II-III-as mászóúton jutottunk a csúcsra és vissza is.

Térkép: Hochalmspitz-csúcs

A „vasalt utakon” klettersteigeken, via ferrátákon – kinek hogy tetszik – csak megfelelő kondícióval, szédülés mentesen és elfogadható sziklamászó ismeretekkel szabad elindulni.

Leave a Reply