Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, hegymászás
Subscribe

Salgótarjáni túraterv

július 07, 2020 By: admin Category: Nincs kategorizálva

Borbás Vince Természetjáró Csoport                           3. verzió Békéscsaba,

Túraterv 2020. október 8-12 közötti Salgótarján és környéke túrához

Utazás: A túrára 2020. október 8-án reggel 7 órakor indulunk KlokiTransz autóbuszával Békéscsaba, Temető sori Penny parkolóból.

Szállás: Salgótarjáni Galcsik Fogadóban lesz, Salgótarján, Karancs u. 9. szám alatt. A fogadóban 1, 2, és 3 ágyas szobákban kapunk elhelyezést, melyekhez fürdőszoba is tartozik. A szobákat kötelező reggelivel együtt adják, így a szobák ára a svédasztalos reggeli árát is tartalmazza.

Költségek:

Utazás, magyar és szlovák útdíj, napidíj 12 700 Ft
Szállás 4 * 4500 Ft 18 000 Ft
Áfa. 18 év felett 4 * 200 Ft 800 Ft
Vacsora 4 * 1500 Ft 6 000 Ft
Ebéd 1 * 1500 Ft 1 500 Ft
Közös költség: 1 000 Ft
Összesen: 40 000 Ft

 Az étkezések a Galcsik fogadó ebédlőjében lesznek. A félpanziós ellátáson kívüli étkezésekről mindeni maga gondoskodik. A gépkocsivezető költsége közös költség. A szlovákiai belépőre euró szükséges

Program:

  1. október 8. csütörtök délután

 

Szandaváralja buszfordulótól Szanda-várhoz két különböző nehézségű túrára van lehetőség, érdemes a túracipőket lábközelbe csomagolni.

Látnivalók: várból hatalmas körpanoráma a Cserhát nagy részére, látszik a Nyugati-Mátra, Vác melletti Naszály, a vár alatti andezit sziklák, Mária-forrás kegyhely.

Hosszabb túra: 7.5 km, emelkedés 290 m, lejtés 300 m, időtartama 3.5 ó

Rövidebb túra: 6.2 km, emelkedés 230 m, lejtés 270 m, időtartama 3.5 ó

Szandaváraljától Szandán, Balassagyarmaton, Szécsényen keresztül busszal Salgótarján, Galcsik Fogadóig. Vacsora 18:30-kor.

Október 9. péntek délelőtt

 Indulás busszal 8:30-kor a Várszói tavakig Mátraszele, Pétervására érintésével.

Rövidebb túra: 5 km séta a Forrás-, Ngoro Goron- és a Hibás-tó mellet a Bocátor-forrásig (bővizű és iható a vize) és vissza, jelentősebb emelkedő nélkül. A forrás mellet fedett padok, asztalok, étkezési lehetőség. Időtartamot a hosszabb túra határozza meg. Amire a hosszabb túrázók Istenmezejére érnek, a rövidebben túrázóknak is ott kell lenni a busszal.

Hosszabb túra: 10.5 km, emelkedés 240 m, lejtés 270 m, időtartama 4 ó

Látnivalók: Váraszói tavak, Bocátor-forrás, Lóhullás-tető oldalából panoráma, Istenmezején a Noé-szőlője homokkő sziklasor.

A túra a szilafal aljánál levő Pedró Kocsmájánál ér véget, ahol némi felfrissülésre van lehetőség.

Október 9. péntek délután

 Busszal Istenmezejéről a Salgótarjánhoz tartozó Rónabányáig megyünk, innen indulnak és ide térnek vissza a Szilvás-kőre tartó túrák.

Látnivalók: felhagyott bazaltbányák, Szilvás-kő oldalán bazaltoszlopok, sípálya tetejéről kilátás Bárna felé a könnyebben túrázók részére, a nehezebben túrázóknak pluszban kilátás a Szilvás-kő tetejéről Tajti-tó, Ajnácskő és Bárna körüli hegyek felé, sziklahasadékok a hegy gyomrába.

Mindkét túra hossza 4 km, időtartama 2 ó, könnyebb túránál emelkedés 170 m, a nehezebb túránál 195 m. Rónabányáról busszal Salgótarján, Galcsik Fogadó. Vacsora 18:30-kor

Október 10. szombat

 Indulás busszal 8:30-kor Somoskő buszfordulóig

Könnyebb túrák: 1. Somoskő körül 5.5 km, emelkedés 180 m

Látnivalók: Somoskő vára (euroban belépő), Bazaltorgona, Kőtenger, Macskalyuk Kilátó és kőbánya, Krúdy-forrás.

A koronavírus miatt a szlovák határ le lehet zárva, így a Somoskő várához sem biztos, hogy fel tudunk menni.

Kérdéses:

A busz Somoskőújfalunál lépi át az országhatárt.

  1. Füleki vár. A busz Ajnácskőre Füleken keresztül megy, a vár alatti parkolóból indulva a vár bejárható 1 km-es sétával.
  2. Ajnácskő vára. Templommal szembeni kocsmától indul, a várhegy 2 km-es túrával bejárható.

A három verzió csupán ajánlás a könnyebb túrázóknak. A busznak a hosszabban túrázókért legkésőbb 16:30-kor a templommal szembeni kocsmánál kell lenni. Hosszabb túra: hossza 17-18 km, emelkedés 300 m, lejtés 350 m, időtartama 6 ó + 1.5 ó

Látnivalók: Macskalyuki kőbányáig ugyanaz, mint a rövidebb túra 1. részében, Pogányvár szikláiról pazar kilátás, Tilic-csúcsról Ajnácskőre és mögötte levő bazalt csúcsokra kilátás.

Ajnácskőről busszal Salgótarján Galcsik Fogadó.

Tovább Tarnaleleszig autóbusszal utazunk, majd a Nagy-kő sziklák, Szép-kilátás és a legmagasabb csúcs (474m) elérése után Bükkszenterzsébetre jövünk le, ahonnan az autóbusszal a Glacsik-fogadóba megyünk. A túra 12 km-es, emelkedő és lejtő 300 m, időtartama 4 óra. A rövid túra a Nagy-kő szikláig 8,0 km-es emelkedő és a lejtő 200 m, időtartama 3 óra.

Galcsik Fogadó. Vacsora 18:30-kor.

Október 11. vasárnap

 A túranap 3 résztúrából tevődik össze. Busszal indulás 8:30-kor Karancslapujtő-Litke (Borbás Vince szülőfaluja)- Páris-patak szurdokvölgy bejárata útvonalon.

  1. résztúra: Páris-patak szurdokvölgy (nevezik Palóc Grand Kanyonnak is) bejárása, oda-vissza 1.5 km, nincs jelentősebb emelkedés. 1 óra alatt bejárható nehézség szerinti megosztás nélkül.

Busszal Kishartyán ÁBC előtti parkolóig.

  1. résztúra: Kőlyukoldal-tető környékének bejárása Bay-család kriptája, onnan kilátás, körülötte fekete kökörcsin, Kőlyukoldal-tetőről kilátás, fekete kökörcsin, tavaszi hérics, Kőlyukoldal hatalmas homokkő sziklasora felül és alul nézetben és maga a Kőlyuk. Túra hossza 6 km, emelkedés 80 m, időtartam 3 ó

Busszal Kishartyántól Kazárig.

  1. résztúra: Kazárból Mátraszeléig a riolittufa kibúvás érintésével Túra hossza 5.5 km, emelkedés 100 m, időtartam 3 ó, nehézség szerinti megosztásra nincs lehetőség, Kazáron a Tájház, gyufa címke gyűjtemény, Vasaló Múzeum megtekintése jöhet szóba, ha nyitva vannak.

Túra Kazárból a Bohém presszótól indul a riolittufa kibúvás mellett fel a gerincre, onnan jobbra fordulva a gerincen le a homokbányáig jelzetlen szekérúton, balra lefelé induló jelzetlen széles úton Mátraszele, Sarki kocsmáig.

Busszal Mátraszele Salgótarján Galcsik Fogadó, vacsora 18:30-kor.

 Október 12. hétfő

 Busszal 9:00-kor indulás a Salgótarjánhoz tartozó Somlyóbánya buszfordulójáig.

Túra hossza 4 km, emelkedés 85 m, lejtés 230 m, időtartam 2 ó

Látnivalók: Pécskőről Salgótarján és környékének körpanorámája, Hurka-Pécskő

Túra Somlyóbánya buszfordulótól indul a Pécskő aljáig, a csúcsról le a Köztemetőig, ahová közben a busz átment. Busszal vissza a Galcsik Fogadóhoz.

Ebéd után 1 órás séta tehető a Galcsik feletti kilátóhoz és Kálváriához.

A fenti túranapok az időjárástól függően változhatnak, a programok cserélődhetnek!

Jó készülődést és kellemes időt kívánok magunknak!

Békéscsaba, 2020. július 7.

Dr. Nemes Gizella
szervező

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.