Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, hegymászás
Subscribe

2020. március 20. Szabadkígyós tavaszi-hérics néző túra

április 07, 2020 By: admin Category: Kirándulások

Schlechta Antal túravezetőnk javaslatára a kedvező időjárás miatt március 20-ára, péntekre előre hoztuk a túránkat.
Tóni és felesége Ida, továbbá Zahorán Hilda és én Békéscsabáról Szabadkígyósra 8,25-kor induló autóbusszal utaztunk. A főút mellett a Nefelejcs utca előtti teraszos vendéglőben találkoztunk dr. Nemes Gizellával és Szabó Angélával, akik autóval jöttek utánunk.
Szabadkígyóson a szikes pusztában kb. 50×50 m-es területen virágzik a tavaszi-hérics, amit Tóni barátunk környezetvédelmi szakismeretével és közel 10 km-es gyalogtúrával tudtunk felkeresni.
A sportpályát elhagyva végig a szabadkígyósi erdőben ibolya mezőket érintve jutottunk a kilátóhoz, majd a szikes pusztán kisebb vízfolyást keresztezve mentünk az “Apáti” útig, majd a tavaszi-hérics lelőhelyéhez.
Feltűnően szép sárga virágú tavaszi héricset a szigorúan védett volgamenti héricstől a szakértő túravezetőnk saját bevallása szerint sem tudná nagyon megkülönböztetni.
A volgamenti hérics az egyik legkorábban virágzó növényünk. Érdekessége hogy gyakran először csak a bimbója töri át a talajt, és közvetlenül a talajfelszín felett ki is bontja szirmait, a hajtásai később nyúlnak meg.
A második felmérés során találtunk már szépen kifejlett töveket is, sok virággal és levelekkel. A virágzás maximuma általában március végén, április elején következik be, ez az időjárástól függ.”
agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Vissza úton egy kicsit megpihentünk a fából készült kilátón, majd az erőben folytattunk az utunkat. Folytattuk volna, ha valamelyik falubeli nem riasztotta volna a rendőrséget “migránsok” megjelenése miatt.
Három rendőrautóból az egyik az erdei ösvényen ránk talált, majd igazoltatásunk után kollégáit is értesítette a “veszélyhelyzet” elmúlásáról.
Túra fotói itt megnézhetők.

 

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.