Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, hegymászás
Subscribe

2012. szeptember 20 – 23. KTE Szlovén kirándulás

augusztus 20, 2012 By: admin Category: Céges és KTE túrák

2012. szeptember 20 – 23. KTE Szlovén kirándulás

KTE szakmai kirándulás 2012. szeptember 20 – 23. TERVEZET – 2. változat

A Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete részéről
a Szlovénia közlekedési létesítményei mellett, a Júlia-Alpok és az Adria, valamint a
Koperi kikötő megtekintése érdekében a NECKERMANN Utazási Iroda közreműködésével
szakmai kirándulást szervezünk.

A Júliai-Alpok Szlovénia legmagasabb hegysége, egy része Olaszországhoz tartozik.
Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbakká alakították.
Északi lejtőin ma is vannak kis gleccserek. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély
völgyekben nagy tavak (Bohinji és Bledi-tó) képződtek.

Az egyes magas fekvésű völgyeket kis tengerszemek díszítik. Nagy karsztforrásokból jelentős folyók erednek és indulnak az Adriai-, illetve a Fekete-tenger felé. Magas falainak legyőzése a leggyakorlottabb sziklamászóktól is jelentős teljesítményt követel. A menedékházak sokasága, a kényelmes szállodák, a sípályák és ugrósáncok, a jelzett turistautak sűrű hálózata, a kiépített műutak és a jó autóbusz közlekedés a legváltozatosabb igényeket is kielégítik.

A Júliai-Alpok szlovén részén, 838 km2-nyi területen 1981. május 27-én hozták létre a Triglav Nemzeti Parkot (korábban csak a mintegy 20 ha területű Triglavi-Hét-tó völgye élvezett különleges védelmet). A nemzeti park irányító központja Bledben található.

2012. szeptember 20. csütörtök:

Utazás Békéscsabáról a Kloki’Transz autóbuszával – Kecskemét – Maribor – Klagenfurt – Wörthi tó – után Tarvision át (Olaszország) – Bovec útvonalon, több mint 800 km-es utazás. Szállás és félpanziós ellátás Bovec Alp Hotel szállodában.

Autóbuszok tervezett ülőhely beosztása

Szállás: Bovec Alp Hotel, http://www.alp-hotel.si/

Hotel Alp Bovec-ben, központi helyen található szálloda nyári és téli sportok széles választékát kínálja, és tökéletes kiindulópont a környék természeti szépségeinek megismerésére.

Ha aktív nyaralást szeretne, mely az egész család számára tartogat megfelelő kulturális, történelmi és egyéb izgalmas programot, akkor Bovec és környéke mindezt biztosíthatja.

A2 étterem és a bár kényelmes helyszínei egy fárasztó nap utáni pihenésnek, a helyi konyha különféle specialitásait élvezve.

2012. szeptember 21. péntek:  Trieszt Miramare kastély, a Koperi kikötő és fürdés az Adrián.

Reggeli után autóbusszal végigmegyünk a Soca (magyarul az Isonzó) völgyén, majd a Trieszt melletti Miramare kastélyt keressük fel.

Km Útvonal érkezés pihenő indulás Útszám hossz
0 Bovec Alp Hotel 8:00 203 23
23 Kobarid 8:27 8:27 102, 103 53
76 Gorizia 9:31 9:31 Ss55 , 14 38
114 Miramare kastély 9:59 2:00 12:00 Ss14 17
131 Trieszt városnézés autóbuszból 12:14 0:15 12:29 S215R, H5 26
157 Koper kikötő látogatás 13:00 1:00 14:00 111 21
178 Piran, Portorozs fürdés 14:32 2:00 16:32 111 21
199 Koper 17:03 17:03 A1, H4 86
285 Gorizia 18:01 18:01 103,102 106
361 Bovec Alp Hotel 20:08

Miramare kastély:
http://www.felsofokon.hu/schmidt-valeria-blogja/2011/10/15/miramare-kastely-trieszt

“Trieszt egyik gyöngyszeme a hófehér márványból épült romantikus hangulatot árasztó palota. Az épület eredetileg a Habsburg uralkodóház megrendelésére épült. Építését Carl Junket építész álma alapján 1856-ban kezdték meg s már 1860-ban be is fejezték a tenger mellet közvetlenül magasodó építményt. A gyöngyként ragyogó épületnek legalább olyan híres a parkja, mint maga a palota. Az egykoron sivár területen most búja zöld, valamint virágzó növények találhatók. Az építettők igényének megfelelően épült építmény a szórakozás és kikapcsolódás helyszínévé vált, s a Habsburg gyökerekkel rendelkező Miksa és Sarolta boldog, önfeledt napokat töltött itt. A kastély története a II. világháborút követően nagy fordulatot vett, a Habsburg birodalom bukása Trieszt városának Olaszországhoz valócsatlakozása maga után vonta, hogy a Miramare-kastély is olasz tulajdonba, az állam tulajdonába kerüljön. A tulajdonosváltás funkcióváltást is eredményezett, ma a fehér ház múzeumnak nyújt otthont. A Habsburg tulajdonosokra már csak a korabeli stílusban meghagyott szobák emlékeztetnek. Látogatásunk során mindenképpen tekintsük meg a zeneszobát, a Cesare dell’ Acqua alkotásait bemutató helyiséget, valamint a trónteremet. A palotát körülövező kertet is érdemes részletesen szemügyre venni. A fehér hattyúkat vonzó, valamint a fehér lótuszvirágokkal benőtt tavacskák hangulata igen megnyugtató szívnek és léleknek. A gondozott növények között bújik meg a Castelletto, valamint a Novara aprócska épülete.”

Trieszti részletes városnézés lehet fakultatív program a kikötő látogatás és a fürdés helyett. Autóbuszos rövid városnézéssel a tengerparti sétány mellett érintjük a legszebb helyeket, majd 13,oo-órától helyi vezetővel megismerkedünk a Koperi kikötővel.

Délután további részében felkeressük Szlovénia legszebb tengerparti városát Portorozst és az időjárás függvényében a strandját is.

Trieszt, http://www.bibione.com/hu/content/pag/Trieszt_66.aspx

Egy vàros melyet nehéz definiálni: közép-európai varázslatos útkereszteződés, amely olyan írókat érintett meg, mint Italo Svevo, Umberto Saba es James Joyce.
Trieszt szíve és szimbóluma a káprázatos Piazza Unità, tengerpartra néző zenei központ: itt áll a Verdi Színház, melyet 1801-ben emeltek a tenger szomszédságában, a hely a zeneszerző Giuseppe Verdi-t is megihletett akinek művei mai napig elvarázsolja közönséget.
Trieszt egy irodalmi szalon: történelmi találkozóhely a Toammaseo Kávéház, a San Marco Kávéház a bècsi kávézókhoz hasonló, amelyekben különböző cukrászsütemények kóstolhatók meg.

Trieszt közszemlére teszi különleges kincseit: Winckelmann síremlék a Művészeti és Helytörténeti Múzeumban, Tiepolo festményei a Sartorio Múzeumban, a Milánói Scala utàn a legjelentősebb színházi örökségek láthatók a Morpurgo Múzeumban, modern művészeti galéria a Revoltella Múzeumban, Antonio a dinoszaurusz, az egyetlen épen megkövesedett dinoszaurusz a Várostörténeti és Természeti Múzeumban.
Trieszt egy nyitott vàros: a XIV. századi Szent Giusto Katedrális, amely az azonos nevű dombon található, a San Nicolò Ortodox Görög templom értékes aranyműves ikonokkal, a gyönyörű bizánci Szent Spiridione Ortodox Szerb templom, az Izraeliták temploma, Európa legnagyobb zsinagógája, mindezek a vallások együttélésének szép példái.
Trieszt látványos sporteseményeivel kápráztat el: májusban az Európai Maraton vonzza ide az atlétákat az egész világból, októberben a Barcolana, amely a különböző kategóriájú vitorlás hajók versenye. Trieszt a tudományok bölcsője is: Nemzetközi Fizika Elméleti Központ, Szinkroton Fény Laboratórium, a központi tudományos olasz park, az Area Science Park székhelye és ez csak néhány a neves nemzetközi létesítményei közül.
Trieszt a természet, tengerével és a lenyűgöző karsztjaival, a mészkő kőzet által kialakított Giuliai Elő-Alpok fennsíkja egyedi természeti örökség, flóra és a fauna változatosságával.

Koperi kikötő meglátogatása: http://www.luka-kp.si

A koperi kikötő egy kombinált rendeltetésű kikötő Szlovéniában, az Adrián. A terület közel esik a Közép- és Kelet-Európát a földközi-tengeri térséggel, a Szuezi-csatornával és a távol-kelettel összekötő főbb szállítási útvonalakhoz, és ez tette lehetővé a koperi logisztikai és disztribúciós központ fejlesztését.
A koperi kikötő egy BIP-státusszal (Border Inspection Post, határállomás) rendelkező EU kikötő.

A kikötő Közép- és Kelet-Európa összes országával közvetlen kapcsolatban áll, Szlovénián keresztül Ausztriával, Magyarországgal, Olaszországgal, Csehországgal,  Szlovákiával, Dél-Németországgal, Lengyelországgal, és a volt Jugoszlávia tagköztársaságaival.

A kikötő az európai vasúti hálózathoz kapcsolódik. A távolabbi piacokkal rendszeres gyűjtőjáratok kötik össze a kikötőt, amivel a közúti szállításhoz mérhető megbízhatóságot lehet elérni.
A jelentősebb világhajózási cégek jelenléte miatt a konténer terminálon keresztül biztosított a közvetlen összeköttetés az összes földrész kikötőivel a tehervagonok, tehergépjárművek és kis konténerszállítók („Feeder“-ek) számára. A koperi kikötő egy intermodális csatlakozási pont. Itt találkoznak a különböző szállítási módok és rakodási rendszerek, többek között például a Ro-Ro technológia, és az általános valamint adott projekthez kapcsolódó áruk, konténerek, vagonok, ömlesztett és folyékony áruk és élőállatok átrakodása.

A vízmélység 7 és 18 méter közötti. Az Európai Energiaterminálban (ömlesztett termékek) a hajók 180 000 tonna kapacitású tárolóhelyet tudnak kihasználni.

Marko Gabrijelčič, a Luka Koper magyarországi képviselője Representative Office of Luka Koper, d.d.
H – 1012 Budapest, Logodi utca 3a/III,         Tel.: +36 1 21-20-000       budapest.office@lukakoper.hu

Visszaúton Bovec felé érintjük az Isonzó melletti I. világháborús magyar vonatkozású emlékhelyeket, amely rossz időjárás esetén része lehet a programunknak.

Kobarid a „Caporettoi csoda” a 12. csata, amelyben először támadtak a központi hatalmak és megfutamították az olaszokat, de Piavén már nem tudtak átkelni. Az Isonzó menti harcokban több mint 500 ezren haltak meg, amelyre Kobaridban, az I. világháborús múzeumban tudunk megemlékezni. Visszaút Koperből, Bovecbe 144 km.

2012. szeptember 22. szombat:   Kirándulás a Júlia-Alpokban:

Reggeli után autóbusszal a Soca (Isonzó) forrása fölött 26 számozott hajtűkanyarral jutunk fel a Vrsic hágóba (1610m-re), ahonnan a magashegyi túrára vállalkozók indulhatnak a Triglav felé.

Az autóbusz további 27 hajtűkanyar után jut le Kranjska Gorába, tovább Mojstranán keresztül a Bledi tóhoz, majd a Bohinjiska Sava folyó mellett a Bohinji tóhoz.

Autóbuszokkal a Vogelre vezető felvonónál tudunk parkolni. Innen egy – két kilométeres séta a Dom Savics turistaház, majd 1-2 km-es gyalogúra 100 m emelkedővel a Száva vízesésforrása.

Km Útvonal érkezés pihenő indulás Útszám hossz
0 Bovec Alp Hotel 8:00 203 33
33 Vrsic hágó 8:49 0:30 9:19 203 13
46 Kranjska Gora 9:45 9:45 203 35
81 Bledi tó 10:27 10:27 203 35
116 Bohinji tó, Száva vízesés forrás 11:09 2:00 13:09 203 35
151 Bledi tó 13:51 13:51 203 8
159 Vintgár hasadék 14:01 2:00 16:01 203 8
167 Bledi tó 16:10 2:00 18:10 203 20
187 Kranjska Gora 18:34 18:34 203 25
212 Olasz határ 19:04 19:04 203 11
223 Tarvisio 19:17 19:17 203 12
235 Szlovén határ 19:35 19:35 203 17
252 Bovec Alp Hotel 20:01

Bohinji-tó (Bohinjsko jezero)

Szlovénia legnagyobb tava. A tó a Bohinj községben található az ország észak-nyugati részében, és a Triglav Nemzeti Parkon belül van.

A Bohinji-tó 4,2 km hosszú és 1 km széles. Gleccserek formálták, morénák veszik körül.

A legnagyobb beömlő patak a Savica (“kis Száva”), mely a Črno jezero-ból (“Fekete tó”) folyik ki. A Črno jezero a legnagyobb a Triglavi tavak közül.

A kifolyás a Jezernica patakon át megy, mely a Mostnicával egyesül és a Sava Bohinjka folyót formálja (mely később a Sava Dolinka-val a Szávát képezi). A térség a Zlatorog (“Aranyszarv”) kecskebak legendájához fűződik. Az állat emlékműve a tó mellett áll.

Egész délutánt lehet a Bledi tó partján tölteni (Fellegvár felkeresése, a szigeten lévő Nagy-boldogasszony templomhoz hajókázás), vagy rövid túrával a Vintgár hasadékot is felkeresni.

Vingtár- hasadék

Bledböl jól kitáblázott útvonalon érjük el a bejáratot illetve a bejárat előtti kiépített nagy parkolót. A szurdokban a Radovna folyó 1600 m hosszan és több mint száz méter mélyen bevéste magát a sziklák közé. A szurdoktól a 16 m magas Sum-vízeséssel búcsúzik, hogy onnan kezdve nyugodtan folytassa útját.

A szűk szurdokban a sebes Radovna patak fölött csak a sziklákhoz erősített pallókon közlekedhetünk.

A Sum vízeséstől el lehet jutni Hom to St. Catherinébe, mely egy történelmi templom, gyönyörű kilátással. A szurdokba mind két végén beléphetünk, ugyan azon az úton haladunk oda-vissza. Hossz: 5 km;, Idő: kb. 2 óra; Kiindulási pont: Parkoló vagy St Catherine templom

Bledi tó és a fellegvár:

A gleccserek által kialakított Bledi–tó, Bled városában található, mely Szlovénia legnépszerűbb nyaralóhelye. A tó közepén egy kis sziget helyezkedik el, ahol a Nagyboldogasszony-temploma tornyosul gazdag növényzettel körbeölelve. Mindenképp érdemes meglátogatni a templomot, mert a legenda szerint ha meghúzzuk a harangot és kívánunk valamit, akkor az valóra válik.

Vrsic hágónál kiszálló bakancsos túracsapat programja (csak jó időben):

Vrsic hágó (1611m) jelzett turistautakon – Prisojnik csúcsra (2547m) – szilagerincben ablakok „Okno” – Skrbina (1989m) hágóig 5 óra / a csúcsokat megkerülve 3,0 óra /.

Tovább a Sedla Planja (2349m) hágón át a Pagacnikov turistaházig (2050m) 2 óra, majd Bovski Gamsovec (2392m) csúcsron keresztül, ahonnan ragyogó kilátással a Triglav (2864m) csúcs északi 1800 m magas falára, a Luknja nyeregbe (1758m) 2 óra.

Végül a Luknja nyeregből lemenet a Zadnjica völgy végébe (1000m) és Trenta városkába 3,5 óra.

 

 

 

A 12,5 órás program Skrbina hágótól (8 óra), és a Pogacnikov turistaháztól (10 óra) is rövidíthető.

2012. szeptember 23. vasárnap:

Utazás: Bled – Tolmin – Skocjanske jame – Ljubjana – Kecskemét – Békéscsaba útvonalon.

 

Km Útvonal érkezés pihenő indulás Útszám hossz
0 Bovec Alp Hotel 7:00 203 23
23 Kobarid 7:27 7:27 102, 103 53
76 Gorizia 8:31 8:31 H4, A1 52
128 Divaca leágazás 9:05 9:05 405 5
133 Skocijanske jama 9:13 2:00 11:13 405 6
139 Divaca leágazás 11:22 11:22 A1 77
216 Ljubljana kapu 12:13 12:13 A1 129
345 Maribor A1 / A5 13:39 13:39 A5 79
424 Szlovén / Magyar határ 14:32 1:00 15:32 M70 21
445 Letenye M70 / M7 15:46 15:46 M7 227
672 Budapest M7 / M0 18:17 18:17 M0 , M5 86
758 Kecskemét M5 Mol üza 19:15 19:15 44 129
887 Békéscsaba 20:51

Hazautazás közben Skocjani barlangrendszer (Škocjanske jame) megtekintése:

Szlovén Paradicsom Szlovénia délnyugati részén húzódik 5 km-nél is hosszabb földalatti szakaszon, 200 méternél is mélyebb barlangokkal, sok vízeséssel. A világon itt nyílik a legjobb lehetőség a karsztjelenségek tanulmányozására.

A Reka folyó Velika dolinánál folyik a föld alá, majd további 34 km-t tesz meg a föld alatt egészen az Adriai-tengerig, ahová a Timav folyóval együtt torkollik. A barlangok körüli terület archeológiai szempontból rendkívül gazdag, 10 000 éves leletektől napjaink emlékeiig mindenféle tárgyat rejt itt a föld. Értékes, a bronzkor végéről és a vaskor elejéről származó, a folyó civilizációjának hatását mutató archeológiai leletekre bukkantak a Mušja („Légy”) barlangban, ahol egy barlangtemplomot találtak. Ebben a régióban volt Európa egyik legfontosabb zarándokhelye, ahol a halál utáni élet kultuszát gyakorolták, és kapcsolatba léptek az ősök szellemével.

A világ legnagyobb vízhozamú földalatti folyómedrét alkotó Skocjani-barlangot 1986 -ban vették föl az UNESCO világörökség-listájára.            Túraútvonal hossza 3 km. A normál látogatás időtartama: 1,5 óra. A barlang hőmérséklete 12 °C

Költségek részletezése:                                                                                                 Költség                  Fizetési határidő

Alp Hotel Bovec 3 szállás és félpanziós ellátás                                                     31 800 Ft ,-              2012.08.16
Neckermann Utazási Iroda
pénzügyi lebonyolítás, idegenvezetés 10%      3 200 Ft ,-             2012.08.16
Utazás a Kloki”Transz autóbuszaival
(2300 km) (48 férőhelyes busz) 20 000 Ft ,-             2012.09.15
.                                                                                                   (36 férőhelyes busz18 000 Ft,

Belépő- és felvonó díjak a helyszínen fizetendők: (fakultatív költségek)

A szálláshely kiválasztásában és a programok összeállításában nagy segítséget nyújtott és utaskísérőként részt vesz a programunk lebonyolításában Papp István úr (30 / 965 8420)

A túra költségeit rendezni az előbb megadott határidőkig a szakcsoport titkároknál, Dudás Györgynél és Karsai Mihálynál (átutalással CIB 11100506-70570090-33000000) is lehet.

Jelentkezők névsora 2012. szeptember 17-én.

Fakultatív programok költségei:

Miramare kastély teljes ár                         6,00 Euró
kedvezményes ár                                                  4,00 Euró        18 – 25 éves korúaknak
.                                                                                                              iskolai csoportoknak
ingyenes                                                                  0,00 Euró        18 évnél fiatalabbak  65 évnél idősebbek

Wintgar hasadék felnőtt                                4,00 Euró
gyerek                                                                      2,00 Euró        6-15 évesek
kisgyerek                                                                 0,80 Euró        6 év alatt
diákok                                                                      3,00 Euró
diák csoport                                                            2,50 Euró        10 fős csoport fölött
felnőtt csoport                                                   3,00 Euró
10 fős csoport fölött

Száva vízesésforrás felnőtt belépő              2,50 Euró
diákok                                                                      2,10 Euró
gyerekek                                                                 1,25 Euró        7 – 14 évesek
felnőtt csoport                                                   2,10 Euró

Vogel felvonó teljes retúrjegy                   13,50 Euró
gyerek                                                                    9,00 Euró
egy irányban                                                     10,00 Euró
gyerek                                                                    7,00 Euró
csoportos retúrjegy                                           11,00 Euró
csoportos egy irányban                                     9,00 Euró        20 fő fölött csoportos

Bledi tó szigetre a hajóút                               12,00 Euró
belépés a szigetre                                                  2,50 Euró
Várkastély                                                          6,50 Euró

Skocjanské jame       felnőtt                         15,00 Euró
Canyon túra                 diák                                11,00 Euró        26 évesnél fiatalabb
gyerek                                                                      7,00 Euró

Postojna barlang felnőtt                            22,90 Euró
Visit of Postojna Cave
gyerek                            13,70 Euró        5 – 15 éves korig
diák                                                                         18,30 Euró

A vastag betűkkel kiemelt közös a csoport nagy részét érintő közös programok összesen 32,60 Euróba kerülnek, amelyek közös és gyors befizetésére, hosszú várakozások kiküszöbölése érdekében az autóbuszban személyenként 20 – 20 Eurós alapot szeretnénk előre összegyűjteni. A belépődíjakról személyenként pontos elszámolást fogunk vezetni.

A tengerparti fürdési lehetőség nem szabad, hogy bárkit is megtévesszen, a Júlia Alpokban biztosan hideg lesz (Bovecben éjszaka 10 fok és nappal 20 fok alatti hőmérséklet várható), a hegyi körülményeknek megfelelő ruházatra is szükségünk lehet.

A Vrsic hágótól induló hegyi csapat fagypont körüli havas körülményekre számíthat, amelyhez túrabakancs, vízálló téli túrakabát, a drótkötelek miatt kesztyű és túrabot is szükséges.

Mindenkinek hasznos és kellemes időtöltést kívánunk.

 

Békéscsaba, 2012. szeptember 17.

.                                                                                      Dobókői György sk.                                                                  Karsai Mihály sk.
.                                                                       KTE Békés Megyei Szervezet elnöke                                        KTE Békés Megyei Szervezet titkára

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.