Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, hegymászás
Subscribe

2011. október 6-9. KTE túra Prágába

június 09, 2011 By: admin Category: Céges és KTE túrák

KTE szakmai kirándulás 2011. október 6-9.

A Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete
részéről a Csehország közlekedési létesítményei mellett, a „Cseh Világörökségek”
és a „Száztornyú Prága” megtekintése érdekében a PROKO TRAVEL Utazási Iroda
közreműködésével szakmai kirándulást szerveztünk.

2011. október 6. csütörtök:

Utazás Békéscsabáról a Kloki’Transz két autóbuszával.

5,30     Békéscsaba Autóbusz pályaudvar mellett a Penny Market Árház parkolójában megkezdjük a beszállást;

5,45     Békéscsaba Közlekedési Felügyelőség telephelyén Békéscsaba, Szarvasi út 107. szám alatt folytatódik a beszállás; Saját gépkocsik elhelyezése a kerítéssel védett telephelyén belül megoldható.

6,45     Békésszentandrás Holt-Körös után első autóbusz megállóhelyen a „B” autóbuszba két utas felszállása;

7,45 – 8,oo  Kecskemét vasútállomáson dr. Kapuszi Péter idegenvezetőnk felvétele. (Szegedről vonattal érkezett)

9,oo – 9,45  Budapest M0 autóút mellett az Auchan Szigetszentmiklós Áruház parkolójában a Budapesten felszálló Loszmann Dávid a másik idegenvezető és néhány utasunk felvétele. (A Borásos térről a Csepeli Hévvel és a 38-as, vagy a 138-as autóbuszokkal 30 perc alatt elérhető)

12,oo – 13,oo Pozsony belvárosában rövid városnézés és pihenő; (Figyelem: sörözéshez, vásárláshoz EURÓ szükséges!)

16,oo – 17,oo TELC városnézés; (nincs belépődíj)

19,oo    után érkezés Prágában a JUNÓ Hotelhez;

19,30    Vacsora a JUNÓ Hotelben;

21,oo    falultatív program: esti városnézés, utazás METRÓVAL.

Programok ismertetése: Rövid városnézés Pozsonyban,
http://pozsony.utazni.info/fenykep/primasi-palota-es-a-regi-varoshaza

A Szent Márton-dóm vagy ismertebb nevén a Koronázó templom Pozsony legismertebb és legnagyobb temploma. Háromhajós gótikus
templom, amely az eredeti
román templom helyére épült.

Prímási palota és a régi városháza

Belvárosi séta

Pozsonyi vár                                         Főtér  

Pozsonyi Új-híd a Dunán


Pozsonyi rövid városnézés során megtudtuk, hogy a műszakilag zseniális ferde egy pilonos, ferde kábeles hídon átvezető főút a történelmi belvárost vágja ketté, így a híd megítélése kétséges.

Idő hiányában Ledenice – Valtelice kastélypark felkeresése elmaradt, egyenesen Telc felé vettük az irányt.

Telc: egységes hangulatú főtér, árkádos lábas házak és a Vár.

http://www.felsofokon.hu/schmidt-valeria-blogja/2011/03/03/vilagoroksegek-telc-tortenelmi-kozpontja

Telč, Csehország egyik legszebb főterének városa a helyi legendák szerint II. Ottó morva herceg 1099-es győztes csatájának köszönheti a létét.
A város történelmi központját 1992-ben nyilvánította Világörökséggé az UNESCO. A város főterének házai eredetileg gótikus stílusban épültek, amelyet az épületek arányai is őriznek. A számos átalakításnak köszönhetően a házak barokk tulajdonságaik kiemelkedőek, egykoron meghatározó reneszánsz stílusjegyeiket csak részben őrizték
meg. A főtér házai fontos intézményeknek adtak helyet a történelem során. A 2-es szám alatt működött a Jezsuita kollégium, a Jezsuita Latin Gimnázium pedig a 3-as számú épületet használta. A Városháza 10-es számú épülete megőrizte eredeti gótikus stílusjegyeit, míg a 15-ös, 54-es és 55-ös sgrafittoval
díszített házak reneszánsz hatás alatt épültek. Az utóbbiak közelében lévő 59. ház viszont a barokk stílus tipikus példájának tekinthető.

 

Szállás: Hotel Juno Prága, Štěchovická 2296/2a, 100 00 Praha 10, Csehország tel: 274 822 276

http://www.hoteljuno.cz/index.php?nid=2673&lid=EN

A szálloda Prága X. kerületében, csendes környezetben helyezkedik el, a Stasnicka metróállomás közelében, tömegközlekedéssel 15 percre a városközponttól. A szálloda 254 kétágyas fürdőszobás
szobával rendelkezik. A szobák kábeltévével, telefonnal, széffel felszereltek.


2011. október 7. péntek:

Délelőtt: „gyalogos” városnézés Prágában:

Hradzsin, Szent Vitus katedrális, Sárkányölő Szent György szobra, Királyi Palota, Szent György Bazilika, Aranyművesek utcája.
http://www.felsofokon.hu/cat-blogja/2011/04/14/praga-egyik-szimboluma-a-karoly-hid

Csehország fővárosát nevezik Arany városnak, városok anyjának, de hívják száztornyú Prágának is, ugyanis mintegy 500 torony található itt. Ezeken kívül nevezik sokszor a városok királynőjének és varázslatos városnak is.

A legenda szerint Libuše hercegnő, látomásában egy a csillagoknál is ragyogóbb várost látott. A történet szerint ott épült Prága, ahol egy férfit látnak, aki éppen házának küszöbét (práh) készíti. Egy másik látomásában Libuše egy földművest (přemysl) fedez fel, aki feleségül veszi őt, hogy uralkodjanak. Az első történelmileg is igazolt Přemysl-házi uralkodó I. Bořijov herceg. Az első írásos emlékek a IX. századból valók. Ekkor jelentek meg Prágában a város későbbi életében igen fontos szerepet játszó zsidó csoportok is. Az első említés róluk Ibrahim ibn Ya’qub zsidó kereskedőtől és utazótól származik 965-ből. A város mindemellett vallási élet központja is lett, 973-ban püspökséget alapítottak Prágában. I. Bořijov fejedelem uralkodása alatt kezdődik a Hradzsin (Várnegyed) építése.

 

http://www.felsofokon.hu/cat-blogja/2011/04/15/a-pragai-jatekmuzeum

A prágai vár Európa legnagyobb várkomplexuma, a Guiness-rekordok könyve szerint 570 méteres hosszával és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelező nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár. A IX. században, Borivoj fejedelem által építtetett román stílusú vár története egybefonódik a város történelmével. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepítette be, és ezzel megkezdődött a Várnegyed bővülése. A Moldva fölötti erőd, kiváló fekvésének köszönhetően gyorsan a Premysl-család birodalmának a középpontjává vált. Falai közt három templom, egy palota és egy kolostor épült. A várat többször átépítették, a legnagyobb változások IV. Károly és Jagelló Ulászló idején mentek végbe. 1541-ben a tűzvész sújtotta épületeket reneszánsz stílusban építették újjá. Majd később 1753 és 1775 között az egész várat késő barokk és neoklasszicista stílusban építették át, és kialakították a három várudvart. A Várnegyed (Hradzsin) már 1598-ban megkapta a szabad városi rangot,
majd 1784 óta az egyesített Prága része. Aranykorát az utolsó Habsburg, II. Rudolf uralkodása alatt élte, aki innen uralkodott birodalma felett. Tizenegy évszázad óta szerepe változatlan, 1918-ig a cseh uralkodók, 1918 óta pedig a köztársasági elnökök székhelye.


 

 

Délután: Kirándulás Karlovy Varyba
http://www.nagyutazas.hu/magyar/iranytu/city.php?id=529

Karlovy Vary, a legnagyobb cseh fürdőváros Csehország legnyugatibb régiójában fekszik, nem messze a német határtól. Világszerte páratlan az erre a vidékre jellemző gyógyhatású ásványi források sokasága. 12 hasznosított (a város ui. több, mint 83 forrással dicsekedhet) melegvizű forrásában 40 féle kémiai anyag található, amelyeket gyógyászati célokra használnak.
Azonban nem csak a fürdőkúráknak van gyógyító hatásuk, hanem magának a műemlékek együttese által alkotott környezetnek is, amelyek közül találomra említsük meg a Szt. András templomot, a görögkeleti Szt. Péter és Pál templomot, a Városi Színházat vagy a Malom-Kolonnád fedett sétányát, valamint a Cseh-érchegység nyúlványainak romantikus lankáit, amelyeket sétákra hívogató erdei ösvények kilométerei hálóznak be. A fürdővárosi üdülést változatossá tehetjük akár a helyi nevezetességek megtekintésével, akár sportolással, vagy kulturális rendezvények, pl. koncertek, színházi előadások, vagy különféle fesztiválok látogatásával. A népszerű Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált a négy tekintélyes A-kategóriájú európai fesztivál között tartják nyilván. Minden évben július elején kerül megrendezésre, és egyaránt vonzza a filmcsillagokat és a színvonalas filmek rajongóit a fiatalok és a diákok köreiből. A golf kedvelőit bizonyára megörvendezteti, hogy a régióban négy, tizennyolc lyukú golfpálya található. Az utolsóként említett pálya Európában a második legrégibb, VII. Edvárd angol király alapította. Karlovy Vary-hoz elválaszthatatlanul kapcsolódik a hagyományos kristályüveg- és porcelángyártás, a világhírű Becherovka gyógynövénylikőr készítése, vagy a kedvelt ásványvíz palackozása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Délelőtt kirándulás a Cseh-paradicsomban, a Porladó-sziklák (Prachovské Skaly) között rövid 2 órás gyalogtúra.
http://pizolit.hu/rek/csp_fr.htm

A Porladó-sziklák a Cseh Paradicsom déli határán emelkednek, de ennek ellenére ez a terület egyik legfrekventáltabb turistaközpontja, ami annak köszönhető, hogy sziklaalakzatait még az itteni viszonyokhoz képest is különös változatosság és formagazdagság jellemzi. Ez egy sziklaváros telis teli magas sziklatornyokkal, oszlopokkal és szoborszerű alakzatokkal. A sziklák közt szakadékok tátonganak, a kis területet sekély és nagy mélységű árkok és völgyek szabdalják. Mindezek együtt alkotják azt a nemzeti természetvédelmi területet, melyben krétakori kialakulású homokkő sziklák közt erdei fenyő és luc fenyő növekszik mintegy 243 hektárnyi területen. A Porladó-sziklák nem csak a gyalogos turisták, de a sziklamászók paradicsoma is. Különösen kedvelt mászóhely a Holló-szikla (Krkavci Skaly), a Moor-torony (Mourenin), a Drezdai-torony (Drásdánska-) és a Szent Vencel tornya (Svatovaclavska-). A Porladó-sziklák területét sürű turistaúthálózat tárja fel a látogatók számára. A mindössze 3 km2-es területen a turistautak összhossza 15 km. Itt szinte minden sziklaalakzatnak saját neve van. A Császár útja a Prachovi-sziklák leglátványosabb és legnagyobb sziklahasadéka, melyet függőleges homokkő falak öveznek. Nevét I. Ferenc uralkodóról kapta, aki 1813 június 9-én tett látogatást a hasadékban, amikor is 4 napos Napóleon elleni koaliciós tárgyaláson vett részt Jicinben. A fennsíkról leereszkedve a Hegyi Imádság nevű sziklacsoportot láthatjuk a hasadékkal szemben. A
Támaszkodó-torony alatti Babinec sziklalabirintus vad, árnyékos szakadéka az Amerikai-barlang, melynek bejárata előtt emléktábla látható, ami egy 24 fős prágai turistacsoport 1879. június 1-i látogatásának emlékét őrzi. A turistacsoport vezetője Vojta Naprstek volt, a résztvevők közt pedig jelen volt Jaroslav Vrchlicky, Ludmila Podlipská, valamint dr Baus természettudós is. Ez a túra volt a Prachovi-sziklák közti szervezett turistaság alapköve. Az emléktáblát 1929. június 2-án avatták fel.

2011. október 8. szombat:

a

 

Délután: „gyalogos” városnézés folytatása Prágában: Károly híd barokk szobraival, főtéren a híres Orloj óra, Husz János szobra, Vencel tér, stb.

http://www.felsofokon.hu/cat-blogja/2011/04/14/praga-egyik-szimboluma-a-karoly-hid

A Moldva fölött átívelő Károly-híd Prága egyik szimbóluma. IV. Károly nagy építkezési vállalkozásainak egyike, az általános vélekedéssel ellentétben nem a Moldva első állandó hídja. A helyén először egy fahíd állt, majd a Türingiai Juditról, II. Ulászló német származású feleségéről elnevezett kőhíd, a Judit-híd. A királyné ezzel a híddal szeretett volna kedveskedni a prágai lakosságnak, mert német származása miatt nem kedvelték őt a város lakói. Az 1342-es prágai árvíz azonban elsodorta a Judit-hidat, amelynek alapjait felhasználva építették meg a Károly-hidat.  Az 516 méter hosszú és közel 10 méter széles 16 boltívű híd mészkőből épült. A legendák szerint a habarcshoz az építők tojást kevertek, hogy így erősítsék meg a kövek közti kötést, ám néhány településről főtt tojást küldtek nehezítve ezzel az építkezést. A hídon döntően 1683 és 1714 között, barokk szobrokat helyeztek el. Ma a számuk eléri a 30-at, amely egyedülálló a világon. A híd két végét gótikus tornyok zárják le. A Judit-híd kisoldali tornya a Károly-híd tornya mellett épen megmaradt. Az óvárosi oldalon áll a Petr Parler, a híd építője által tervezett torony. A keleti homlokzaton látható Szent Vitus portréja, baloldalon IV. Károlyé, jobbra pedig Szent Vencelé. Felettük Csehország két védőszentje Szent Zsigmond és Szent Adalbert van, alattuk a Cseh királyság címerei és egy palásttal fedett jégmadár, IV. Vencel címerszimbóluma található.

 

 


 

2011.
október 9. vasárnap:


Hazautazás
közben Kutna Hora felkeresése:


http://www.felsofokon.hu/solyom-sandor-blogja/2011/01/29/csontkapolna-kutna-horan

Kutna Hora egy kisváros Prágától 70 km-re. Számos emlékművel rendelkezik: Orsolya-rendi kolostor, jezsuita kollégium, gótikus templom, és még hosszan sorolható a sor. De nem ezek, hanem kápolnája a leghíresebb, leghírhedtebb, amely több tízezer emberi csontdarabból épült.

Tovább a Morva karsztvidéken a Mococha szakadék és cseppkőbarlang bejárása:
http://www.moravskykras.net/propast-macocha.html

http://www.mycentrope.com/hu/home/517/macocha-szakadek-az-1100-barlang-foeldje

A Macocha-szakadék a Morva-karszt kincse, amely Brünntől északra terül el. Több mint 1.100 barlang alkotja, s ezért a kalandvágyó túrázók paradicsoma. A szakadékon a Punkva folyócska folyik keresztül, amely a két kis tavat táplálja. A felső kis tó körülbelül 13 méter mély, és felülről látható. Az alsó kis tó pedig sziklaszirtek között bújik meg, így felülről nem látható. Mélysége meghaladja a 49 métert (a legmélyebb pontot ezidáig még nem érték el). A szakadék torkolata legalább olyan magával ragadó, mint maga a szakadék. Az ovális, hosszan elnyúló szakadék 174 x 76 méter méretű. A Macocha-szakadék peremén két kilátóterasz található, amelyekről lélegzetelállító kilátás nyílik a szakadék fenekére. Az első kilátóteraszt már 1882-ben megépítették. A kilátóteraszt a szakadék peremének legmagasabb pontján helyezték el, amely a Horní můstek (A felső híd) nevet viseli. A másik kilátóteraszt 17 évvel később (1899-ben) építették, amely a Macocha-szakadék alsó része felett 92 méterrel helyezkedik el.


Költségek:


Proko Travel Utazási Iroda, utazás, szállás, félpanziós ellátás
és idegenvezetés teljes költsége: 49 000 Ft

Belépődíjak a helyszínen fizetendők: (fakultatív költségek)

Lednice – Valtice kastély és park 60 CZK, Prachovské Skaly belépődíj 30 CZK,
Prága Hradzsin “kis-kör” 250 CZK.

Mindenkinek hasznos és kellemes időtöltést kívánunk.

Békéscsaba, 2011. május 31.


Dobókői György Karsai Mihály
.

KTE Békés Megyei Szervezet elnöke KTE Békés Megyei Szervezet titkára

Főtér

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.