Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, hegymászás
Subscribe

2011. május 27-29. Királyerdő és a Vigyázó hétvégi túra

február 13, 2011 By: admin Category: Kirándulások

2011. május 27-29. Királyerdő és a Vigyázó hétvégi túra.   Túraterv

Utazás: Klokocs István 40 személyes autóbuszával.
Teljes úthossz 550 km.

Szállás:  Vársonkolyos (Suncuius)
Pensiune – Perla Albastra
Telefon:       (40) 259 444 314, (40) 745 185 817
email:

teo_caba@yahoo.com Helyek száma:         36 szoba (83 fekhely)
Összesen 8 egyágyas, 12 kétágyas, 14 háromágyas és 2 négyágyas szobájuk van, amelyből 2 kétágyas foglalt.

Szállásdíj: 2-3-4 ágyas szobákban 30 Lei/fő/éj

Étkezési lehetőség: félpanzió (reggeli, vacsora) 30 Lei/nap.

80_u_1 80_u_4
2011. május 27. péntek: Indulás: Békéscsabáról 6,oo-kor a Sportcsarnok mellől a MOL üzemanyagtöltő állomásról a Kloki’Transz Kft. 30 személyes autóbuszával.
Útvonal: Békéscsaba – Nagyszalonta – Nagyvárad – Köröstopa – Körös-rév – Vársonkolyos Úthossz: 160 km, szállásfoglalás a Pensiune – Perla Albastra szobáiban.

 

Térképek: Körös-rév térképe ; Vigyázó térképe

1. túra: 2011. május 27. Vársonkolyos – Nagy Magyar barlang és a Misid-völgy:

Túra leírások és fotók nagy része a http://www.welcometoromania.ro honlapról származnak.

Kiraly_3 S2

Délután a szállásunktól nem messze, a Misid-völgy bejárata mellett meglátogatjuk a Nagy Magyar-barlangot, melyet drótkötél függőhídon közelítünk meg. A monumentális bejáraton (32×22 m) kívül, a barlang érdekessége a rendkívüli mennyiségű holocén kori állat és ősemberi lelet és a világon csak itt létező ásvány, amely a patak vizéből válik ki. A barlang hossza 500 méter. A barlangok látogatása nem igényel különösebb felkészültséget és felszerelést.

S4

Nagy Magyar-barlang

S3

M1

Misid-völgy

M2

 

M3

Moanei-barlang

Misid völgy: Kék háromszög jelzés, stressz oldó túra. A nagy tisztás utáni lebegő híd másik oldalánál lévő sziklán tábla figyelmeztet, hogy a völgyben viperák élnek, de emberre nem támadnak, csak ha rájuk lépünk.

A völgyben megcsodálhatjuk a kőomlásokat, az eltűnő és megjelenő patakot, a száraz időszak kiszáradt völgyszakaszait, a buja növényzetet, a pillangókat és virágokat, a vörös vagy fehéres vízbefolyásokat valamint a Moanei és Lesiana barlangokat.

2. túra: 2011. május 28. szombat: Havasrekettyei-vízesés – Vigyázó csúcs.

Túra leírások és fotók a http://www.welcometoromania.ro honlapról származnak.

Havasrekettye falutól a vízesésig a túra: Kék háromszög jelzésen, 4 km, 1,5 óra.

A Havasrekettyei vízesés a Vigyázó hegység keleti oldalán a Seaca völgyben található, amely a Rachitele patak mellékvize.

1000 méteres magasságban található, 30 m magas és két szakasza van. A felső szakasz alján egy 10 m átmérőjű vájat van, amely biztosítja a víz szétszóródását, akár egy menyasszonyi fátyol. Emiatt a helybeliek A menyasszony fátylának is nevezik a vízesést.

R3

R5

R4

R2

 

Havasrekettyei-vízesés körút a Vigyázóra: Kék kör jelzésen 12 km, 5 óra

Vigyázóról – Vigyázó menedékház – Havasrogoz (Rogojel) túra, Piros kör, Kék sáv jelzésen, 8 km 2,5 óra

A Vigyázó menedékháztól indul a jelzés a piros háromszög társaságában. Elhaladunk a tisztás mellett, innen egy kilométerre kezdjük meg a mászást azon az ösvényen, amely a Nagy Kőhöz, majd a Paltinis tisztásra vezet. Hamarosan elérjük a Lespezi tisztást is, ahol megérkezik balról a

Havasrekettyei-vízesés körút Havasrekettyéről

Még néhány veszély nélküli emelkedő és ereszkedő és eljutunk a Száraz völgyi erdészútig és egy forrásig. Itt mehetünk jobbra vagy balra.

A vízeséshez jobbra kell mennünk a piros pont mentén. Átjutunk a patak és a Havasrekettyei vízesés jobb partjára, majd leérünk a vízesés aljához. Lenyűgöző! A Kétlépcsős vízesés magassága 50 m. Nyáron mindenki csodálja, télen a megfagyott habokat másszák.

/Az utat fordított irányban tervezzük!/

v4

Fehér-kövek

v3

 

V1

Vigyázó

V5

 

V2

Vigyázó turistaház

3. túra: 2011. május 29. vasárnap: Körös-rév bal oldali és jobboldali körút.

Túra leírások és fotók a http://www.welcometoromania.ro honlapról származnak.

A völgy jobb oldali körútja: Kék kör jelzés, 6 km, 4 óra.

Zichy barlang:

A körös-révi Zichy barlang a Királyerdő hegységben, a Sebes Körös bal partján és annak szorosában található, 3 kilométerre Sonkolyos és Körös-rév településektől.

A barlanghoz legegyszerűbben vasúton lehet eljutni. A révi megállónál leszállunk és már oda is értünk.

A barlangot 1903-ben a bejárat berobbantásával nyitotta meg Czárán Gyula. 1969 óta elektromosan megvilágított. Látogatáshoz jegyet kell venni, és kísérő vezet végig a járható részen. A barlang teljes hossza 2700 m, amelyből 680 m látogatható. Széles járdán haladunk a szépen díszített barlang járatain, az idegenvezető pedig gondosan vigyáz arra, hogy semmi ne kerülje el figyelmünket. A patak is, amely végig kísért utunk folyamán a kijáratnál elhagyja a barlangot, majd néhány méter múlva, mielőtt még a Körösbe folyna, megalkotja a 9 m magas Körös-révi vízesést.

A Zichy barlang a Körösvidéki Múzeum védnöksége alatt áll.
Látogatható:  Szerda-vasárnap: 9.00 – 17.00, Utolsó belépés: 16.00, 10-25 fős csoportokban
Kapcsolat: Tel : 0040-744-512-926 (18.00 -20.00), (E nyelveken hívhat: magyar, román)

Z1Z3 Z2z4

Z8

Z7z5

Z9

     

A jelzés a Zichy barlangtól indul, a piros és kék háromszög, valamint a piros és sárga pont társaságában. A híd előtt leválik a Baloldali körút, Zichy barlang – Sonkolyos út.

Miután átmegyünk a hídon elhagy bennünket a másik két jelzés is Sárga körút, Körös-rév – Méhsed völgye.

A mi jelzésünk a híd után balra fordul, a vasúti sín mellett halad, kikerüli az alagutat, majd egy kitérőn elvisz minket a Vizes barlanghoz. A folyatatásban a jelzés a barlang tava mentén halad, majd a vasúti sín mellett és egy újabb kitérőhöz ér a Tündérvár barlanghoz. Innen egy általában száraz Feneketlen tó partján haladunk a völgyben lefelé és elérjük a Podireului II-es barlangot.

A jelzésünk rövid idő múlva, a sportterem mellett elkezd mászni, fel a Podirei Dombra. Rövid kitérők visznek az 5 kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Körös-szoros alsó szakaszára.

A második kilátó után egy kitérő levisz a Podireu 5-ös barlanghoz. A jelzés egy adott pillanatban elvisz a Központi kilátóhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a szoros középső részére. Újabb kétperces kilátó visz le a Piros barlanghoz.

J1 J2 J4
J3 J7 J5 J6

Visszatérünk a jelzésre és előbb szúrós bokrok között mászunk, majd leereszkedünk Szohodol száraz völgyébe. Ez kivetően kimászunk innen, és hamarosan elérjük a fémkereszttel is jelzett Kereszt kilátóhoz.

A völgy baloldali körútja: Piros kör jelzés, 5 km, 4 óra.

Jelzésünk a Zichy barlangtól indul, a kék sávval együtt, a bal parton lefelé. Hamarosan elér a Kecske barlangjához vezető kitérőhöz. Innen felfelé vezet az út az erdőn át. Hamarosan megérkezünk egy sziklaképződményhez, a Csók-kapuja természetes híd.

Innen továbbra is felfelé haladunk a Devencek barlangjaihoz. A III-as Devenc barlang a legszebben díszített. Felmászunk a gerincig, ahol megcsodálhatjuk a Püspök Sziklát, és a kilátók panorámáit. Innen felfelé visz az ösvény a Cser-dombon a gerincére. A gerincen egy idő után a kék csík elmegy jobbra. Körösrév – Öregember barlang

A mi ösvényünk követi a gerincet a Pockok forrásáig. Itt találkozik a piros háromszöggel. Körösrév – Sonkolyos

Balra kanyarodva haladunk tovább a két jelzés társaságában, elérjük a sziklavonulatot, enyhén leereszkedünk szerpentineken, elérve a Keleti kilátót. Azt követően szűk meredek sziklás helyeken átjutunk le a Sebes Körös partjára. Hamarosan elérjük a hidat, a vasúti állomást majd a hajdani Pestera turistaházat.

B1

B2B4

B7

B6
B3 B5

Várható költségek:

Szállásdíj:         30 Lei/éjszaka,        2 éjszakára 60 Lei  =           4200 Ft/fő
Szervezési költség:    előleg átutalási díj, telefon, stb.  =              200 Ft/fő
Félpanzió:         30 Lei/éjszaka,        2 napra 60 Lei        =           4200 Ft/fő
Útiköltség:  kb.      személygépkocsival  4000 Ft/fő,    autóbusszal: 5500  Ft/fő

Békéscsaba, 2011. április 25.

Karsai Mihály
túra szervező  70 – 4557414


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.