Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, magashegyi túrák
Subscribe

2010. szeptember Glockner alpesi út és Dachstein Südwandbahn, KTE túra

május 18, 2010 By: admin Category: Céges és KTE túrák

2010. szeptember 12-16. Glockner alpesi út és Dachstein Südwandbahn, KTE túra.

KTE szakmai kirándulás 2010. szeptember 12-16.


Dachstein-Ramsau

A Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete szakmai kirándulást szervez Dachstein és a Großglockner környékére, szakmai program a Dachstein Südwandbanh gleccservasút és a Großglockner Hochalpenstraße magashegyi út felkeresése.

„Stájerország, Dachstein. Az „alm”-ok, az alpesi hegyi tanyák elvarázsolt földje ez. Virágzó rétek, tehéncsordák, fenyvesekben megbúvó szamóca, a Dachstein fejünk fölé tornyosuló közel 1000 méteres függőleges déli fala, gleccserek, amelyen egész évben síelnek.

Néhány napos túránk megismertet a magashegyi környezettel, igazi alpesi csúcsok között, gleccserek fölött 2500 – 3000 méter körüli magasságban fogunk túrázni.

A szakmai kirándulás programja:

Schottwien_volgyhid

2010. szeptember 12. vasárnap:

Indulás: 6,oo-kor Békéscsabáról az Autóbusz pályaudvarról és 6,15-kor a Nemzeti Közlekedési Hatóság Képviseleti Irodájától. Utazás autóbusszal Békéscsaba – 44 – Kecskemét – M5 –Budapest – M0 – M1 – Győr – Hegyeshalom – A4 – Parndorf – B50 – Eisenstadt – S4 – Wiener Neustadt – S6 – Schottwien völgyhíd megtekintése, majd rövid pihenő Semmeringen – Leoben – S9 – B320 – Schladming-Dachstein Tauern – Rupperting – Berghotel Schlosserwirt – Hotel útvonalon, amely hossza 720 km. Érkezés az esti órákban

Berghotel Schlosserwirt – Hotel
8967 – Haus – Austria Phone: +43(3686)2644…-0  Fax:  +43(3686)2644-500
E-mail: E-mail GPS Long:             E 13° 47′ 23″
Website: Website GPS Lat:                N 47° 24′ 6″

SchlosserwirtA schladmingi hegyekbe ékelődve található a keleti stájer település Haus. Haus a Hauser Kaibling révén a „4 hegy síhinta” keleti csatlakozási pontja. 70 szoba, étterem, vendéglők, lift a házban, parkoló az udvarban. A szobákban tusoló/WC, telefon, SAT TV, rádió, hűtőszekrény, részben balkon. Billiárd, darts, asztali foci, gyerek játszószoba.
Wellness: szauna, szolárium, masszázs térítés ellenében.

A házigazdával és a kedves csapatával, Dénes Béla kiváló tolmácsolásával tudtunk kapcsolatot tartani.

Schlosserwirt Hotel_4 Schlosserwirt Hotel_3

A Neckermann Utazási Iroda ajánlata alapján 4 éjszakai szállást és teljes (all inklusive) ellátást vasárnapi érkezéssel 3 napi árért kapunk. All inklusiv  ellátás: büfé reggeli, könnyű ebéd, vagy ebédcsomag, 3 fogásos vacsora, délután: sütemény, kávé, jégkrém, 11,oo-től 22,oo-óráig sör, bor, kávé, tea, üdítő.

2010. szeptember 13. hétfő:       Großglockner Hochalpenstraße alpesi hágóút.

Indulás: reggeli után – B320 – Schladming – A10 – Bischofshofen – B311 – Bruck An Der Glockner-strasse (700m) – Ferleiten (1200m) – Fuscher Törl (2428m) – Hocktor hágó (2504m) – Parkhaus Kaiser-Franz-Josephs-Höhe (2369m), 145 km.

Glocknerstrasse_map
Piffkar 1.620 m
Hochmais 1.850 m
Haus Alpine Naturschau 2.260 m
Edelweiß-Spitze 2.571 m
Fuscher Törl 2.428 m
Informationsstelle Greifvögel 2.320 m
Fuscher Lacke 2.262 m
Geologischer Lehrweg 2.290 m
Hochtor 2.504 m
Schöneck 1.953 m
Kaiser-Franz-Josephs-Höhe 2.369 m
Kasereck 1.911 m
A 48 km hosszú alpesi hágó utat a Hoher Tauern hegy-csoporton keresztül Heiligenblut és Ferleiten között 1924-ben DI Franz Wallack kezdte építeni, majd 1928-tól a kormányzó Franz Rehrl kezdeményezésére folytatódott és 1935. augusztus 3-án fejeződött be az építése.
3200 munkavállaló összesen 870 000 köbméter földet és sziklát mozgatott meg, 115 750 köbméter falazatot és 67 hidat épített. Az út végig 12 – 14 %-os hossz-esésű.
1945 után átépítették, 6,0 m-re és 7,5 m-re növelték a burkolat szélességét, növelték a kanyarok sugarát, parkolókat építettek és a megengedett sebességet 40 km/óráról 70 km/órára emelték.
Ausztria egyik legfontosabb turisztikai látványossága, folyamatosan fejlesztik.

A Fuscher Törl parkolótól egy kis pihentető sétát terveztünk az Edelweiss csúcsra (2577m), amely az esős időjárás miatt sajnos elmaradt. Az autóbuszos utazás végén a Kaiser-Franz-Josephs-Höhe parkolóháznál 3 órás ebédidőt, illetve pihetőt tartottunk. Úhossz 170 km. Néhányan “lesétáltak”, illetve lemásztak a Pasterzen Kees gleccserhez, a csoport nagyobbik része a Hofmanns turistaházat keresték fel, amely kiinduló pontja a Großglockner csúcsra (3798m) vezető hegymászó utaknak.

Glocknerstrass_0

Glocknerstrasse fotói

Website: www.dachsteingletscher.at

Glocknerstrasse_1
Glocknerstrasse_3 Hochtor
Franz_Josefs_haus_1 Franz_Josefs_haus_2

A Hohe Tauren Északi oldalán, Salzburg felől végig esőben, havasesőben jutottunk a Hoctor-hágóig. Szerencsére a Déli oldalon egy kicsit jobb volt az időjárás, a Grossglocknert is láttuk. A “Gamsgruben Weg” gyalogút fél órás keresése után öt gyalogos alagúton keresztül sikerült Hoffmann Hüttéig eljutnunk. A turistaház nem üzemelt, de a matracos fekhelyekkel felszerelt téli szálláshely nyitva volt.
A visszaúton rövid sétát tettünk Zell am See központjában.

2010. szeptember 14. kedd:    Dachstein Südwandanh gleccservasút

A változékony időjárás miatt a szerdára tervezett kirándulást egy nappal előre hoztuk.

Indulás:   reggeli után – B320 – Schladming – A10 – Bischofshofen – L711 – Ramsau Am Dachstein – Dachsteinstrasse – Dachstein Südwandbahn, úthossz: 31 km.

Dachstein Bergbahn_1

Dachstein_Skywalk_2

Hunerkogel, Skywalk

Dachstein Bergbahn_2Dachstein-Hunerscharte

Hoher Dachstein-südwand

Hoher Dachstein
3005 m

HoherDachstein_utak

Kabinos felvonóval fel a Hunerkogel csúcsra (2694m). A felvonó közbenső alátámasztás nélkül jut fel a közel 1000 m-el magasabban lévő hegyi állomásra. A Dachsteinstrasse 1961 évi megépítése után 1966 – 1969 között a kabinos felvonó is elkészült, ami gyors megközelítési lehetőséget biztosít a Dachstein Gleccser és a Hoher Dachstein csúcs eléréséhez.

Óriási szerencsénk volt, a völgyben ülő felhőtenger fölé repített a felvonó. Alattunk 100 m-re gomolygó felhők felett ragyogó napsütésben tisztán láttuk a Gross Venediger, a Grossglockner, az Ankogel és a Hocalmspitze csúcsait.

A felvonó állomás mellett megcsodáltuk a Skywalk teraszt amely a  sziklaperemen túlnyúlva,  erősített

Hunerkogel_felvono

üvegpadlójával a függőleges sziklafalba épített „via ferráta” és a több száz méteres mélység fölé nyúlik.
Egy – két órás könnyű sétával a gleccser közel vízszintes felületén, biztonságos turistaúton, megkerülve a Dirndl 2818m-es csúcsát és több gleccser hasadékot eljutottunk a Seethaller Hüttéhez (2736m), ahonnan egészen közelről láthatjuk a Hoher Dachstein (3005m) szédítő közel függőleges 1000m-es déli falát, valamint a Keleti gerincet.
Eispalast_3Visszatérve a Hunnerkogel csúcson lévő felvonó állomáshoz A gleccser séta után egy kicsit drágán 8 Euró/fő árért megnéztük a felvonó állomás melletti  jégbarlangot is.

A Dachtein gleccseren általában nyáron is üzemelő sípályák most hóhiány miatt miatt zárva voltak.

A napozó teraszon, és a gleccser túrán a magas UV sugárzás miatt 100%-os UV szűrős szemüveget és fényvédő krémet is használtunk.

A felvonó a csoport kedvezménnyel 29 Euró helyett 25 Euróba került.

Riesach_falleDélután Schladmingtól Délre az Untertal völgyben felkerestük még a vadregényes Riesach vízeséseket a függőhíddal és a Riesach tavat. Riesach_see
A levezető délutáni túra egy kicsit fárasztó volt, de látvány kárpótolt minket.


2010. szeptember 15. szerda:     Liechtensteinklamm – Lammer-kanyon – Gossau-see – Hallstatt

Indulás:   reggeli után – B320 – Schladming – A10 – Bischofshofen – B311 – Sankt Johann am Pongau útvonalon a Liechtensteinklamm-hoz, úthossz: 70 km.
Akár zuhogó esőben is egyszerűen csodaszép, a szűk sziklák között robog végig egy folyó (patak), a végén van egy nagy vízesés.

Délután Lammer-kanyonhoz utazunk Golling melletti Scheffau faluba, ahol egy rövid, ám rendkívül látványos túrát tettünk egy jól kiépített útvonalon. A kanyon falai néhol olyan közel vannak egymáshoz, hogy szinte összezárulnak a fejünk felett, alattunk pedig a folyó háborgó vize tajtékzik. Számos híd és falépcső teszi csak lehetővé, hogy végigjárjuk a látványos szurdokvölgyet.

Liechsteinklamm_1 Liechsteinklamm_2
Liechsteinklamm_4

Liechtensteinklamm – Lammer-kanyon

Liechsteinklamm_3
Lammerklamm_2 Hallstatt_1

Hallstatt

Rövid ebédidőre a Gossau-see partján álltunk meg. Gyönyörű hátteret a Gossaukamm sziklagerinc, a Hoher Dachstein csúcs és alatta lévő gleccser biztosított.Gossau-see

A nap hátralévő részét Hallstatt kisvárosában töltöttük, mely egy igazi csoda. Salzkammergut legszebb fekvésű települése a Hallstatter-tó partján épült. Alacsony, kőből és fából készült épületek sorakoznak egymás mellett fecskefészek módjára a tavat szegélyező hegyoldalban. Az autókat teljes egészében kitiltották a belvárosból, bár igazából hely sem lenne számukra, mivel a keskeny sikátorok, átjárók és lépcsők csak pont annyira szélesek, hogy az emberek elférjenek. A temetőben a kipingált, feliratozott koponyák okoztak meglepetést.

kte_2010_csoport

2010. szeptember 16. csütörtök:

Reggeli után hazautazás: Ramsau – Lienz – Semmering – Eisenstadt – Mosonmagyaróvár (ebéd és csoportkép készítés) –  Győr – Budapest – Békéscsaba útvonalon,  720 km, 11 óra 15 perc menetidővel, érkezés a kora esti órákban.

Túrán résztvevők névsora

Autóbusz ülésrend

Reményeink szerint mindenkinek hasznosan és kellemesen töltötte az idejét.

Külön köszönetet érdemel Gyaraki Anita a Neckermann Utazási Iroda részéről szervező munkájáért, valamint Dénes Béla német nyelvi szaktudásáért és tolmácsolásáért.

Végül szeretném megköszönni a Frog-Tech Kft. részéről Turai Ferencnek, hogy anyagilag támogatta a KTE túra megrendezését.

Békéscsaba, 2010. szeptember 12-16.

Dobókői György                                                        Karsai Mihály
KTE Békés Megyei Szervezet elnöke KTE Békés Megyei Szervezet titkára

Leave a Reply