Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, hegymászás
Subscribe

2013. július 30 – augusztus 4. Királykő túra

január 31, 2010 By: admin Category: Magashegyi túrák

2013. július 30 – augusztus 4. Királykő túra

A Királykő a Déli-Kárpátok legkeletibb hegysége. Egyike a legimpozánsabb csipkézett mészkőszirtekből és tornyokból álló felboltozódásoknak Erdélyben. A Barcasági-medence DNY-i végéből emelkedik ki, minden átmenet nélkül. Határai: É-on a Barca, K-en a Tölcsvár-Rukkor (Bran-Rucar) hegyközi folyosó, mely a Bucsecs-hegységtől választja el D-en és DK-en a Dimbovita völgye, Ny-on a Tamás-átjáró (Culoarul Tamasului) mely a Fogarasi-havasoktól választja el. Nevezték már a Kárpáti mészkőszirtek óriásának is, fenséges királyi megjelenése miatt.

XII. századbeli Királyköve erődítményt (Königstein) találunk itt, Podul Dambovitei felett egy mészkőszirten megnézhetjük ennek maradványait (Cetatea de la Rucar), melyet valószínűleg a XII. század elején a német lovagrend emelt, s innen kaphatta a Királykő hegység (Muntii Piatra Craiului) a nevét.

Utazás: személygépkocsikkal

Szálláshely a Királykő lábánál:

Cabana Plaiul Foii  Tel: 0723 035702 – Dan Samoila
Fax: 0268 231465Web: plaiul-foii.turistic.ro Szállásdíj 10 EURO/fő/éj kep_th1   kep_th2
 Curmătura menedékház (Cabana Curmătura)CurmaturaMagasság: 1470 m
GPS: 45,54994°É –   25,25547°KTel:  40-(0)745-454184

http://www.kiralyko.ro/index.php?id=menedekhazak

 

Térkép: Királykő turista térképe

Túra leírások:

http://www.mountainguides.3x.ro/kiralyko_hegyseg.html leírásai alapján:

A Királykő a Bucsecs- és a Leaota-hegységekkel együtt a Déli-Kárpátok legkeletibb tömbjét alkotják. A Déli-Kárpátok kelet-nyugati irányú vonulatára merőlegesen fekvő Királykőt nyugaton a Fogarasi-havasok és a Jézer-hegység határolják, míg keleten a Törcsvári-medence választja el a Bucsecs-, illetve a Leaota-hegységektől.

Talapzatát kristályos palák alkotják, amelyre az újpaleozoikumi és mezozoikumi idők folyamán tekintélyes mennyiségű, helyenként akár 1200 m-es vastagságot is elérő mészkő üledék rakódott. A hegyképző nyomóerők hatására ezen rétegek felgyűrődéséből alakult ki a Királykő tömbje, mely rétegek helyenként szinte függőleges irányba kerültek, amint ezt gerinctúránk alkalmával főleg a három Cimbalom csúcs esetében tapasztalhatjuk. A hegység felépítésében üledékes kőzetek -konglomerátumok is részt vesznek, ezekkel leginkább a keleti oldalon és a Kis-Királykőn találkozhatunk. A hegyképző ciklus befejeztével a Királykő felszíne, az eróziós folyamatok hatására tovább alakult, csodálatos szurdokvölgyek, kőfolyosók, barlangok kialakulásához vezetve (Zernyesti-Szoros, Brusturet-i szoros, a Grind-zsomboly, amely több mint 450 m mély, Medve-barlang stb).

Észak felől megközelítve először a Zernyest felett emelkedő 1816 m magas Kis-Királykő tömbje fog a szemünk elé tárulni. Vele átellenben, a Hasadék-nyereg felett a Nagy-Királykő első bástyája, az 1923 m-es Királykő-tornya látható, majd következnek a Forrás-völgyi csúcs (1955 m), Pap-völgyi csúcs (1970 m), Hegyes-csúcs (2150 m), a Nagy- (2127 m), a Közép-(2170 m) és a Kis-Cimbalom (2231 m) csúcsok. Ezt követően érkezünk a Királykő legmagasabb csúcsára, a 2238 m-es Pásztor-csúcsra, amelyet a 2210 m-en fekvő Grind-nyereg követ, ahol véget ér az északi gerinc. A déli gerinc nevezetesebb csúcsai a Grind (2229 m), Hosszú-Orom (2210 m), Lespezi (2127 m), Köves (2086 m), majd folyamatosan veszítve a magasságból útunk az 1889 m magas hátsó nyeregben ér véget. A túrát folytatni vágyók követhetik a már kevésbé látványos, turista jelzés nélküli Pietricica-gerincet Podu Dimbovitei faluig.

kep01 kep02

A gerinc vonalán kívül komoly érdeklődésre számot tartó részek a Barca-patak felé csaknem 1400 m-es szintkülömbséggel leszakadó nyugati fal, az itt található számos szakadékvölgy (Padina lui Calinet, Hídak-völgye stb), valamint a falon végigharántozó Közép- illetve Vörös-öv.

http://www.erdelyiturak.ro/nyari_turak.html#kiralyko

Hegyes-csúcs – Királykő-tornya – Kurmatura-menedékház- Botorog kútja

Az út eleinte, enyhe emelkedővel, az erdőn át vezet, majd a túraösvény eléri a mészkősziklák és a fenyves közti rövid átmeneti sávot, ahol már megterhelőbb kaptatók árán lehet csak tovább jutni az elszórt kúszófenyők között. Innen a fák ágai közül már látni lehet a Jézer hegység vonulatát. Tovább haladva elérjük az első “láncot”, ami alatt a nehezebb szakaszokat biztosítandó, a sziklafalhoz erősített acélsodronyokat kell érteni. Egészen fel a gerincig a veszélyesebb szakaszok ilyen alkalmatosságokkal vannak kiépítve.

A gerincre érve, megcsodáljuk a Királykőről látható panorámát: ÉÉK felé nézve a Keleti-Kárpátok vonulata látszik, ÉK irányában Brassó városa és azt körülölelő hegyek, KDK felé a Bucsecs hegység impozáns felhő koronával körülvett tömbje magaslik, D felé a Törcsvári hágó kanyargós útja és települései, Ny felé a Déli-Kárpátok vonulata látható hosszanti irányban a Paring kimagasló csúcsaival, ÉÉNy-i irányban pedig a Jézer hegység takarásából immár kilátszó Fogaras gerinc, rajta a tisztán kivehető csúcsokkal, köztük az ország legmagasabbjával, a 2 543 m magas Moldoveanu-val.

A gerincen É-i irányba elindulva elsőként a Királykő csúcsát, a 2 238 m magas, Pásztor (La Om) csúcsot célozzuk meg, majd sorra másszuk meg a vonulat csúcsait. Elsőként a Căldării Ocolite csúcsot, majd a Sbirii-, Kis Cimbalom-, Cimbalmok közötti csúcsokat, majd végül megérkezünk a Hegyes-csúcsra, ahol éjszakai szállásunk is lesz (sátorban vagy a védkunyhóban).

Másnap reggel a már kevésbé éles, de továbbra is roppant látványos gerincen indulunk tovább a Királykő Tornya irányába, majd innen meredek ereszkedőn érkezünk meg a Kurmatura-menedékházhoz. Innen hozzávetőlegesen két óra alatt fogjuk elérni a Botorog-kútját, ahol a ránk várakozó gépkocsinkat fogjuk találni. (Feltéve, hogy valaki körbe viszi azokat)

kep03 kep04 kep05

Részletes túraleírás a http://www.kiralyko.ro/index.php?id=turistautak#altalanos weblapról tölthető le.

Szükséges felszerelés:

Túrabakancs, hátizsák, térkép, tájoló, kötszerek, védő italok, szél, hó és esőálló kabát, túrabot, kesztyű

Tervezett időrend:

2013. július 30. kedd: Utazás Békéscsaba – Királykő, Zarnesti Cabana Curmatoura turistaház 530 km, amelyhez 3-4 órás gyaloglással kehet eljutni.

2013. július 31 – augusztus 2. szerda – péntek: Magashegyi túrák a Királykő hegységben.
2013. augusztus 3. szombat: kalandozás a Bucsecs hegységben.  
2013. augusztus 4. vasárnap:  Utazás haza Brassó – Békéscsaba útvonalon, 600 km.

Tervezett költségek:

Tervezett költségek:

Szállás:

éjszaka

egységár

saját sátorban

útiköltség

Cabana Plaiul Foii turistaházban vagy

5

10 EUR/éj    
Cabana Curmătura turistaházban

5

20-35 Lei/éj

10 Lej/éj

 
Utazás: gépkocsival  kb.:1200 km / 4 fő      

12000 Ft

Részletes információk a http://karsaimh.fw.hu honlapon.

Békéscsaba, 2013. júkius 3.

Karsai Mihály
túra szervező
70 – 4557414

 

 

 

Comments are closed.