Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, hegymászás
Subscribe

2010. május Herkulesfürdő természetjáró túra

január 31, 2010 By: admin Category: Kirándulások

Herkulesfürdő 2010. május 21-24. természetjáró túra

Fényképek a PICASA képtárban.
Válogatás: Schultes Gabriella, Paulik Mihály, Kádár Tünde, Dr. Szabó Zita, Boros András, Karsai Mihály fotóiból

Utazás: Klokocs István 46 férőhelyes autóbuszával;
Paulik Mihály barátai személygépkocsikkal, szállásuk magánházban.

tran_01

Szállás: Herkulesfürdő Trandafilur Galben Hotel (Sárga Rózsa Hotel)
Băile Herculane, str. Trandafirilor 76.

http://www.romania-turistica.ro/Cazare-Baile-Herculane/Hotel-Trandafirul-Galben
Szállásdíj:
2-3 ágyas zuhanyzós szobákban reggelivel 40 Lei/fő/éj.
Étkezési lehetőség:
Hotel éttermében nagy választékból tudtunk vacsorázni 2010. május 22-e szombat estét kivéve, amikor előre lefoglalt ünnepség miatt foglalt volt az étterem.

Sajnos a korábban jelzett Pensiunea Dumbrava Motelben, ami a túrákhoz kedvezőbb helyen lett volna, a házigazda a korábban adott ígérete ellenére a szálláshelyeit egy román csoport részére kiadta.

tran_02 tran_03

Térkép: Herkulesfürdő és Cserna-völgye

Herkulesfürdő ismertetője Perei Árpád leírása
(http://pereiarpad.atw.hu/cikkek/herkules/turaherkules.html)

Résztvevők névsora:

Névsor Czeszna Domogled Domegled Fehér_kereszt Nagy_Kazán Szeles

völgy Feregari és vissza Jelarau_völgy szoros vízesés
Dr. Szabó Zita x x
Vandlik – Katola Zoltán x x
Gyulavári – Rajkó Zsanett x x x
Gyulavári Pál x x x
Boros András x x x
Boros Bence ( 7éves ) x x x
Boros Gergő ( 5 éves ) x x x
Lipták Andrea x x x
Novák Mátyás x x x
Novákné Sólyom Ilona x x x
Novák Tibi x x x
Albert Judit x x x
Fukász Gábor x x x
Sipos József x x x
Siposné Matuska Klári x x x
Magyar Róbert x x x
Miklya Ildikó x x x
Mistyurik Éva x x x
Dávidvé Carutasu Gabriella x x x
Malatyinszki Gyöngyi x x x
Kucsera Gerda x x x
Kucsera Petra x x x
Koléner Ildikó x x x
Benkő Mihály x x x x
Kis-Horháth Orsolya x x x x
Kátai Zoltán x x x x
Hrabovszki Pál x x x
Lipták Margit x x x
Szendi István x x
Szendi Istvánné Gizella x x
Schultes Gabriella x x x
Born Valéria x x x
Juhász Attila x x
Karsai Mihály x x x
Apáti Nagy Gábor x x x x
Zuba János gkv. x x
Összesen 36 16 9 9 30 4
+ Paulik Mihály és túrázói x x x x

Túrák ismertetése:

2010. május 21. péntek:

Indulás: Békéscsabáról 6,oo-kor a Sportcsarnok mellől a MOL üzemanyagtöltő állomásról a Kloki’Transz Kft. 46 férőhelyes autóbuszával.
Gépkocsi vezetőnk Zuba János a 910 km-es úton végig nagyon jó partner és túratárs volt.

Útvonal: Békéscsaba – Temesvár (találkozás Schultes Gabriellával) – Karánsebes – Herkulesfürdő útvonalon. Úthossz: 320 km.

Trandafilur Galben Hotelben szállásfoglalás után a városnézést is kihagyva, tovább utaztunk a Cserna-völgyében a Dumbrava Motelhez.

Czeszna-völgyDélutáni kirándulás a Czeszna-völgyben:

Czeszna-völgye (Cheile Tasnei), kék-kereszt jelzésen 3 óra oda-vissza.
A turistaút a Motel-Dumbrava-tól erős kaptatóval indul, kb. 20 perc után érünk el egy szép sziklás részt, ahonnan beláthatunk már a hajdani ezeréves magyar határon fekvő festői szépségű völgybe. A mediterrán hangulatot árasztó, sziklákból kinövő egzotikus fenyőkkel övezett Czeszna-völgyben egy vízesésig megyünk, ahol érdekes módon egy még a mai napig is működő vízi malom található (Moara Draucului). A völgy sajátos növényvilágával, mészkőszikláival mindenkit elkápráztat.


Út
szám
Hely
GPS koordináták
Szint mBf Hossz
km
Jelzés Idő
óra: perc
Megjegyzés
12 Motel Dumbrava
N44.97229; E22.49214
260 1,0 Kék + 0:30 meredek
12 Cheile Tasnei  kezdete 500 2,0 Kék + 1:00 varázslatos
12 Vízimalom 600 3,0 1:30 visszafordulás
  Poiana Tasnei
N44.96097; E22.51594
711

2,0

Kék + 1:00
Összesen: 6,0 3:00

A vizimalom elérése után rövid nyári eső fordította vissza a csapatot. Túra utáni fürdés a Csernán, a Hét-meleg-forrás gyógyvizében az autóbusz vezetési ideje miatt sajnos elmaradt.

Czeszna_volgy_google

2010. május 22. szombat: egész napos túra Herkulesfürdő fölött a Fehér-keresztre és a Domogléd csúcsra.

Fehér-Kereszt kilátóhely, Domogléd-csúcs, Feregari-szoros, Proláz-völgy

Fehér-keresztA Fehér-kereszthez vezető turistajelzés (sárga sáv) a korábbakban leirt felső útról kapható meg, addig érdemes elsétálni a belvárosból. A Fehér-Kereszt (Crucea Alba) kilátóról pompásan belátni a történelmi belvárost és a völgy felsőbb részeit. (A fehér kereszttől a Jelarau-forráshoz ill. az 1198 méteres Suscu csúcs fele is folytathatjuk utunkat). A sárga sávot követve a Grota lui Serban-barlang kitérőjéhez érünk. Esetleges barlangi nézelődés után az eredeti ösvényre visszatérve feljebb mászunk és a sziklaszélen a baloldali, sziklásabb ösvényt (hiányos jelzések!) válasszuk. Folyamatos erős emelkedő részek után újabb kilátópontra érünk, ahonnan már a Cserna völgy alsó része is belátható (a sportpálya is, ahová majd érkezünk). Domogléd-oldalábanHamarosan a piros felirattal jelzett Domogléd-csúcson vagyunk (1105 m). A Domogléd egy különleges flórájú, sziklás vidék (területén több mint 2000 növényfaj él és a kutatók igen sok fajta pillangót és védett madárfajt figyeltek meg itt). Szép kilátóhely a Cserna völgyére, de a távoli Gojdán hegység magas csúcsait is láthatjuk tiszta időben, az ellenkező irányban pedig a Dunát fedezhetjük fel. Domogléd-bánáti-fenyőEzután a Feregari-szoros ill. Proláz-völgy felé ereszkedünk le egzotikus fenyőfák között. A szorosban a vakítóan fehér sziklafal és a meredeken levezető ösvény a Királykő-hegységre emlékeztet. Kiépített sziklamászó–pályák is vannak itt. A túra végén a Mészkőüzem ill. a sportpálya mellett elvezető felső úton kötünk ki. Domogléd-csúcsKényelmes tempóban 8-9 órás túra.

A szálláshelytől a túra kezdőpontját, ami 3,0 km-re található, autóbusszal keressük fel.

Út
szám
Hely
GPS koordináták
Szint mBf Hossz
km
Jelzés Idő
óra: perc
Megjegyzés
4 Herkulesfürdő felső út
N44.884; E22.42045
230 3,0 Sárga – 1:30 szerpentines
4 Fehér-kereszt
N44.88367; E22.42822
600 2,0 Sárga – 2:00
4 Serban barlang     kitérő  
5 Vf. Domogledul Marea csúcs
N44.8713°; E22.444°
1100 3,0 Sárga – 1:30
3 Cheile Prolazului lemenet
vége: N44.86577; E22.4124
200     Feregari-szoros
  Összesen:   8,0 5:00

A Fehér-keresztig ragyogó napsütésben és jó tempóban haladtunk, majd csapat nagyobbik része a Domogléd-csúcs felé meredeken felfelé indult, én egy kisebb csoporttal a Jelerau-szurdokban egy forráshoz mentem. A csúcsmászó csapat rövid kitérővel magtalálta a Serban barlangot is. Az időjárás a mai napon is egy kicsit megtréfált minket. Két-három villámlás és mennydörgés után, újabb nyári záporban volt részünk. A leggyorsabbakat, Sipos Józsi és Benkő Misi csapatát a csúcsról lefelé jövet érte utol az eső, így ők egészen gyorsan a szálláshelyig gyalogoltak. A felfelé haladók közül Szabó Zitáék még feljutottak a Domogléd-csúcsra és lefelé a Feregari völgyön jöttek le, a többiekkel a Fehér-kereszt alatt az autóbusznál találkoztunk és Szabó Zitáékat is sikerült felvenni a tervezett kocsma közelében.

Herkulesfurdo-vazlat_2

A túra után autóbusszal a Ferdinánd Hotelhez mentünk, hogy kipróbáljuk az 50 Co gyógyzizet, de mint kiderült, csak délután 3 óráig fogadnak vendéget, ezért a HerkulesfürdőRoman Hotelnél próbálkoztunk. Itt szívesen láttak minket, de a víz lanyos volt és a tisztasági feltételek sem voltak kifogástalanok. Végül a Cserna-völgyben a Hét-meleg-forráshoz mentünk, hogy fürödjünk végre az igazi gyógyvízben és nem mellékesen ellenőrizzük a másnapi túra Csernán lévő átkelés helyét is. Herkulesfürdő-hm-forrásAz esőzés miatt a Cserna vízszintje jelentősen megemelkedett így beláttuk, hogy a tervezett gázlón nem lehet átkelni.

2010. május 23. vasárnap:

Változatosság képpen már reggel zuhogó eső fogadott, így délelőtt városnéző és fürdő túrát szerveztünk és végre bejutottunk a Ferdinánd Hotel török fürdőjébe is.

Délután autóbusszal az Al-Dunát kerestük fel. Herkulesfürdőtől – Orsova – Kis-Kazán-szoros – majd Dubova (Dunatölgyes) utáni emelkedő tetején egy kisvendéglőig utaztunk, ami 40 km-re van.
Izgalmat a Duna parti út fél pályás útlezárása és az építési területen kitett 3,5 to-ás súlykorlátozás jelentett, amit ha akartunk volna sem lehetett betartani.

Kis-Kazán-szorosFotós pihenőt tartottunk Decebal dák uralkodó sziklába vésett szobránál és a Kis-Kazán-szorosnál, valamint visszafelé Orsovánál a félszigeteten lévő, hiányos padozatú (néhol csak a vasvázon lehet járni) kilátónál.

Nagy-Kazán-szoros fölé rövid, az elején egy kicsit sáros túraúton jutottunk, ahol a Duna 170 m széles és kb. 80 m mély.

Visszafele GPS-es navigációval és sűrű bozótot leküzdve láthattuk a Bánáti-szfinxet. Orsova felé autózva Csernahévíz (Toplet) előtt a Nagy-Kazán-szorosCserna túloldalán érdekes természetes sziklaképződmény található, amely hasonlóságot mutat az egyiptomi szfinx-szel. A sziklaalakzatot Toplet előtt kb. 2 km-re (378-as kilométerkőnél), a Cserna partját megközelítve már láthatjuk, de a legjobban akkor szemlélhetjük meg a „szfinxet”, ha Toplet helységnél a hídon átmegyünk a túlsó partra és visszább Nagy-Kazán-szoros-Pauliksétálunk (Sfinxul banatean).

2010. május 24. hétfő:

Paulik Misi és csapata vasárnap délután, Benkő Misiék pedig hétfőn délelőtt személygépkocsikkal felkeresték a Szeles-vízesést.

Szeles-(Vanturatoarea) vízesés a Scochina-patakon. A Cserna-völgyi víztározó


(Lacul Prisaca) után találhatjuk meg a vízesést jelző táblácskát. A piros kereszt

turistajelzésen kell elindulnunk és szép erdei környezetben már 40 perc múlva megpillanthatjuk a két egymásra majdnem merőlegesen álló sziklafal találkozásánál lezúduló vadregényes esés felső szakaszát. Szeles-vízesés


Újabb fél óra múlva egy kisebb sziklás oromra érünk, ahonnan a vízesés tetejét és a túra kiindulópontját is szépen beláthatjuk. Innentől az út már lefelé, a völgy mélyebb részére, a kb. 30 méteres, látványos vízesés lábához vezet, 10 percen múltán már ott is vagyunk. Óvatosan az esés lábához illetve mögé is mehetünk. Egyike a legszebb vízeséseknek (lásd a lenti 2 képet)

Út
szám
Hely
GPS koordináták
Szint mBf Hossz
km
Jelzés Idő
óra: perc
Megjegyzés
22 Kishídon át a Csernán
N44.96464; E22.48393
250 1,5 Piros + 0:30
1:30
erdei úton,
majd szerpentinen
22 Cascada Vanturatoarea és vissza
N44.97001; E22.47761
600 1,5 Piros + 1:30 Szeles-vízesés
Összesen: 3,0 3:30

Az eredeti terv szerinti túrát a Cserna magas vízállása miatt nem lehetett teljesíteni.

Cserna_volgy_google

Hazafelé útközben a Szemenik-hegységes keresztül Stájerlak Aninát és Resicát érintve jöttünk Temesvárra és végül Békéscsabára.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.